NOVO VIRJE  -   KAPELA BL. A. STEPINCA U BUKEVJU NOVO VIRJE  -   Biciklisti NOVO VIRJE  -   Čamac NOVO VIRJE  -   Izletište ''Drnić'' NOVO VIRJE  -   Zima NOVO VIRJE  -   Hladnoća NOVO VIRJE  -   ''Domačice'' NOVO VIRJE  -   Dječji vrtić Bregunica

           Službene stranice Općine Novo VirjeS ciljem smanjenja prekršaja prekoračenja brzine kretanja i smanjenja prometnih nesreća kojima je uzrok brzina, policijski službenici Policijske postaje Đurđevac osmislili su „Preventivnu kutiju“, u kojoj će biti povremeno smješten uređaj za mjerenje brzine Multanova  6F te su ovih dana započeli s korištenjem iste u nadzoru prometa.

Korištenjem „Preventivne kutije“, mjerni uređaj je otporan na vremenske uvjete te se može koristiti za vrijeme kiše i snijega.  Budući da se „Preventivna kutija“ može koristiti s minimalnim ljudskim resursima i bez dodatne ophodnje koja sankcionira prekršitelje, na način da je ona sama postavljena i preventivno djeluje na sudionike u prometu. Također, „Preventivna kutija“ će se koristiti i u represivne svrhe za sankcioniranje prekršaja.

Ukoliko ovakvo preventivno djelovanje poluči pozitivne rezultate, izraditi će se dodatne „Preventivne kutije“, koje bi se istovremeno postavljale na više dionica državnih i županijskih cesta na području Policijske postaje Đurđevac, a prema prosudbi ugroženosti. Na taj način preventivno će se djelovati na vozače, koji neće znati u kojoj „Preventivnoj kutiji“ je postavljen pravi uređaj za nadzor brzine (Multanova 6F), a koja „Preventivna kutija“ je preventivne naravi.


POLICIJSKA POSTAJA ĐURĐEVAC

 SAVJETI PJEŠACIMA

Kretanje pješaka u prometu propisano je u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Pješak je osoba koja sudjeluje u prometu, a nije vozač niti putnik u vozilu ili na vozilu.

Pješaci su najranjivija skupina u prometu ZATO:

savjetujemo pješacima da poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama

          - ne prelazite kolnik izvan obilježenih pješačkih prijelaza ako u naseljenom

mjestu nisu od vas udaljeni više od 50 metara, a izvan naselja više od 100 metara;

- nemojte stupiti na kolnik niti prelaziti preko kolnika bez prethodne provjere

da to možete učiniti na siguran način;

- ne prelazite kolnik na znak crvenog svjetla na semaforima;

- ne pretrčavajte kolnik ispred nailazećih vozila.

Da li znate ?

- da djeca, starije osobe i osobe s invaliditetom čine jednu od najugroženijih skupina sudionika u prometu;

 -da udio prometnih nesreća u kojima sudjeluju pješaci iznosi 5% u odnosu na ukupan broj svih prometnih nesreća;

- da udio poginulih pješaka iznosi 22% od ukupnog broja svih poginulih osoba

u cestovnom prometu, odnosno da je svaka peta osoba poginula u prometu pješak;

- da do smrtne posljedice za pješaka, pri naletu vozila, može doći već pri naletnoj brzini od samo 16 km/h.

Kako se kreću pješaci?

- pješak je prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama obvezan kretati se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka;

- ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja dužni ste se kretati uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja;

- ako se krećete u skupini obvezni ste se kretati u koloni jedan iza drugog;

- noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti morate biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Nemojte se bezrazložno kretati i zadržavati na kolniku!

- krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka, odnosno površinom pokraj kolnika prikladnom za kretanje pješaka;

- na cesti na kojoj ne postoji nogostup krećite se što bliže rubu kolnika;

- preko kolnika, biciklističkih traka i staza, prelazite pažljivo i najkraćim putem, nakon što se uvjerite da to možete učiniti na siguran način;

- pri prelaženju ceste koristite obilježene pješačke prijelaze;

- cestu prelazite kada je na semaforu upaljeno zeleno svijetlo za pješake;

- na kolniku je zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje i slično;

- noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti

ili reflektirajućom materijom.

            Zakon propisuje i kaznene odredbe po kojima pješak u prekršaju može biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna.

Pazite na sebe i na druge sudionike u prometu!

                                                  Pomoćnica načelnika policijske postaje za policiju

Spomenka Stankić


POLICIJSKA POSTAJA ĐURĐEVAC SAVJETUJE VOZAČE BICIKLA ...više

Moto je ovogodišnjeg Dana sigurnijeg Interneta, Odigraj

svoju ulogu za bolji Internet! Dana 9. veljače u utorak,

obilježava se u više od stotinu zemalja diljem svijeta.

Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska postaja Đurđevac

... VIŠE


Policijska postaja Đurđevac obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti

U vremenskom periodu od 15. studenog do 15. prosinca obilježava se Međunarodni Mjesec borbe protiv ovisnosti. Cilj obilježavanja je upozoravanje cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti - osobito droga, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na  aktivnu borbu protiv ovisnosti i zlouporabe droga poduzimanjem zajedničkih aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice te putem šire društvene akcije promicati zdrav način života. Policija, tijekom Međunarodnog Mjeseca borbe protiv ovisnosti provodi niz aktivnosti vezanih za suzbijanje zlouporabe droga i alkohola. Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) ovisnost je duševno i/ili tjelesno stanjekoje nastaje međudjelovanjem živog organizma i sredstva ovisnosti. Obilježava ga ponašanje koje uvijek uključuje prisilu za uzimanjem sredstava ovisnosti s ciljem da se doživi njegov učinak na duševne procese ili izbjegne nelagoda zbog odsutnosti takvog sredstva.
Zlouporaba alkohola i droga jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema današnjice. Prema rezultatima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola, uporabi droga i rizičnim čimbenicima među učenicima, hrvatski su učenici daleko iznad prosjeka u konzumiranju alkohola i pušenju cigareta.
Pri suzbijanju ovisnosti važnu ulogu ima primarna prevencija, u sklopu koje je nužno provoditi edukaciju o štetnosti opojnih sredstava od najranije dobi.

Pomoćnik načelnika policijske postaje za policiju Spomenka Stankić-Kovačev

PREZENTACIJA (pps)

stop nasilju nad zenama

25.11.2015.g. obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Preventivno-sigurnosna akcija nadzora tehničke ispravnosti vozila „Dani tehničke ispravnosti vozila 2015“ održavat će se od 23. do 28. studenoga.                       ...više


Od 16. do 18. rujna, Auto klub Đurđevac u suradnji sa Policijskom postajom Đurđevac ugostio je djelatnike Hrvatskog auto kluba sa projektom „Vidi i Klikni“. Djelatnici HAK-a, djeci iz vrtića „Zrno“ iz Virja, „Bubamara“ iz Kalinovca, „Maslačak“ iz Đurđevca, „Pčelica“ iz Molvi i „Bregunica iz Novog Virja, na zanimljiv način prezentirali su sigurno kretanje u prometu uz pomoć lutka po imenu „Haki“ i malim vozilima u raznim prometnim situacijama.

Prilikom druženja, djeca su ponovila kako pravilno koristiti nogostup, pravilno prijeći preko kolnika, poznavanje prometnih svjetala, važnost vizualnog kontakta sa drugim sudionicima i vozačima te obvezu korištenja sigurnosnog pojasa i auto sjedalica.

Djeca su aktivno sudjelovali u edukaciji, a navedeni način učenja o prometu odlična je priprema za buduće sudjelovanje u prometu. Po završetku programa zadovoljna djeca nagrađena su edukacijskom bojankom HAK-a.

Od 03. do 09. kolovoza 2015. godine na području Policijske postaje Đurđevac dogodile su se dvije prometne nesreće sa materijalnom štetom.

Dana 05.08.2015.g. oko 06,00 sati, u vinogradarskom predjelu Cirik u Budrovcu, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozač (1994), upravljao osobnim vozilom, stjecanja prava na upravljanje sa osobnim vozilom, izgubio nadzor nad vozilom i u oštrom i nepreglednom zavoju ulijevo sletio ravno van kolnika gdje je prednjim dijelom vozila udario u zemljani nasip gdje se i zaustavio.

Vozač koji se nalazio pod utjecajem alkohola od 0,98 g/kg nije zadobio tjelesne ozlijede. Dana 08.08.2015. godine oko 21,00 sati na raskrižju ulice Kolodvorske ulice u Kalinovcu i državne ceste br. 2. u mjestu Kalinovac dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozač (1959), upravljao je osobnim vozilom kolnikom Kolodvorske ulice iz pravca mjesta Budrovac u pravcu centra mjesta Kalinovac. Dolaskom do raskrižja s državnom cestom br. 2 koja je cesta označena kao cesta s prednošću prolaska vozač nije propustio vozilo koje se kretalo tom cestom uslijed čega je došlo do naleta prednjim na bočni dio vozila. U ovoj prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, a vozači nisu bili pod utjecajem alkohola.

Podsjetnik, koje su kazne za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola: -0,5 g/kg do 1,0 g/kg novčana kazna 1000 do 3000 kuna -1,0 g/kg do 1,5 g/kg novčana kazna 3000 do 5000 kuna i -više od 1,5 g/kg i više g/kg novčana kazna 5000 do 15000 kuna Za one koji su više puta počinili takve prekršaje sud može izreći i kaznu zatvora do 60 dana zatvora.

Naravno uz novčane kazne također ovisno u koncentraciji alkohola u organizmu izriče se i zaštitna mjera zabrane upravljanja kategorijom kojom je počinjen prekršaj.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

• ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost

• koristite javni prijevoz,

• koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,

• ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,

• zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,

• ostanite prespavati (pazite, ako ste više popili, alkohol ćete imati u krvi i sljedeće jutro, unatoč osjećaju trijeznosti),

• ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića.


Tijekom mjeseca od početka mjeseca svibnja do kraja srpnja 2015. godine na području Policijske postaje Đurđevac zabilježene su 44 prometne nesreće od čega su vozači pod utjecajem alkohola prouzročili 14 prometnih nesreća, od čega jednu s poginulim osobama, pet s ozlijeđenim osobama i osam nesreća s materijalnom štetom. U navedenim prometnim nesrećama tijekom zadnja tri mjeseca sudjelovalo je 92 osobe, pri čemu je 16 sudionika ili 17,39% bilo pod utjecajem alkohola. U nesrećama je sudjelovalo 58 vozača pri čemu je u prometnim nesrećama pod utjecajem alkohola sudjelovalo 15 vozača, odnosno 25,86% vozača.Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola sudjeluju u prometu na cestama i pri tom čine prometne prekršaje uslijed kojih se događaju prometne nesreće, apeliramo na sve vozače motornih vozila da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima u prometu na cesti. Uživanjem alkoholnih pića umanjuju se psihičke i fizičke sposobnosti vozača, tako da vozači više nisu sposobni za sigurno sudjelovanje u prometu. Pod utjecajem alkohola produžuje se i reakcijsko vrijeme vozača, uslijed čega se produžuje i zaustavni put vozila. Raste i broj neispravnih radnji i pogreški. Svaka, pa i najmanja količina alkohola u krvi vozača ima negativni utjecaj na vozačke sposobnosti. S porastom koncentracije apsolutnog alkohola u krvi vozača, uvelike se povećava mogućnost događanja prometnih nesreća i stradavanja osoba u prometu. Alkohol je na žalost, vrlo čest „suputnik“ vozača koji izazivaju prometne nesreće, te upozoravamo sve vozače motornih vozila na određene zakonske odredbe kao i pravila ponašanja, štetnost samog alkohola te utjecaj istog na sposobnosti upravljanja vozilima. Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da profesionalni vozači, instruktori vožnje i mladi vozači ne smiju upravljati vozilom ako u organizmu imaju alkohola ili opojnih droga. Svi ostali vozači, smiju imati do 0,5 promila alkohola u krivi za vrijeme upravljanja vozilom. Preporučujemo vozačima, posebice mladima, da nakon konzumacije alkoholnih pića ne upravljaju vozilima, odnosno da u društvu u kojem se nalaze odrede jednu osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom, a koja neće konzumirati alkoholna pića. Ukoliko ne postoji ta opcija, savjetujemo da se upravljanje vozilom prepusti osobi koja nije pod utjecajem alkohola i posjeduje valjanu vozačku dozvolu ili da se koriste usluge taksi službe odnosno javnog prijevoza. Isto tako, građane upozoravamo da se uvijek nalaze u vozilu kojim upravlja osoba koju poznaju i za koju znaju kakve su joj vozačke sposobnosti, te da ne sjedaju u vozila kojima upravljaju vozači koji su pod utjecajem alkohola.


 

Vrijeme NOVO VIRJE

Brojilo:

 

 

 


©Općina Novo Virje - sva prava pridržana - design by Đinks